Neem contact op ›

Maatschappelijke stages

Drie middelbare scholen in Almelo bieden de maatschappelijke stage aan in het onderwijsprogramma. Dit zijn Canisius, Het Erasmus en Het Noordik. Maar wat is het nou en waar vind je een leuke, goede stageplaats?

Wat is een maatschappelijke stage?

Een maatschappelijke stage (MaS) is eigenlijk hetzelfde als vrijwilligerswerk. Dat betekent dat jij jouw tijd besteedt aan iets voor iemand anders (voor de maatschappij). Meestal zijn de MaS-uren buiten schooltijd en heel soms onder schooltijd.
Je krijgt geen geld voor het werk dat je doet. Het doel is dat je wat leert van je stage en dat je merkt hoe leuk het is om iets te doen voor de mensen om je heen! Dit is meteen het verschil met een ‘gewone’ stage, die je doet voor je opleiding. Misschien vind je het wel zo leuk, dat je besluit om langer vrijwilligerswerk te blijven doen!
Leerlingen die maatschappelijke stages lopen, zitten op het VMBO/HAVO/VWO, in de leeftijd van 12-18 jaar.

Voorbeelden maatschappelijke stage

Voorbeelden van een maatschappelijke stage zijn het geven van computerles aan ouderen in een verzorgingshuis, maar ook het meehelpen op de kinderboerderij, voetbaltraining geven, het maken van een theatervoorstelling en deze uitvoeren bij zorginstellingen of het organiseren van een buurtfeest zijn goede voorbeelden. Ook kun je zelf een stage bedenken.

Maatschappelijke stage zoeken en vinden

Als het goed is heeft jouw school richtlijnen opgesteld voor de maatschappelijke stage.
Wanneer ga je stage lopen? Mag dat tijdens schooltijd of juist na schooltijd? Of in het weekend of vakanties? Op deze vragen moet je antwoord hebben, voordat je kunt gaan zoeken.
Het is de bedoeling dat je zelf aan de slag gaat om een leuke maatschappelijke stage te zoeken!
Een goed hulpmiddel hierbij is de Maatschappelijke Stagemarkt.

Scoop organiseert jaarlijks in samenwerking met de middelbare scholen in Almelo een MaS Markt. De MaS Markt is een ontmoetingsplek voor leerlingen en vrijwilligersorganisaties waar een divers aanbod is van stageplekken. Je kunt hier persoonlijk kennismaken met de stageaanbieder en concrete afspraken maken over je maatschappelijke stage.
Maar denk ook aan je eigen netwerk. Misschien weet je buurman, je tante, je voetbalcoach of iemand anders uit je familie-, vrienden- en kennissenkring nog wel iets. En natuurlijk kun je op school vragen naar stageplekken.

Maatschappelijke stage gevonden

Heb je een stage gevonden, bespreek dan je keuze met je docent. Wanneer de docent je stage goedkeurt, kun je contact opnemen met de organisatie. Je maakt dan een afspraak om kennis te maken met de organisatie die de vacature aanbiedt. Als jullie met elkaar willen doorgaan, vul je het contract maatschappelijke stage in viervoud in.  Dit contract moet worden ondertekend door jou, je ouders, je schoolbegeleider én de organisatie waar je de maatschappelijke stage gaat uitvoeren.

Tijdens je stage houd je een logboek bij. Nadat je je maatschappelijke stage hebt afgerond, vul je het evaluatieformulier in. Dit lever je in bij je schoolbegeleider en je stagebedrijf. Zij kunnen het dan ook invullen. Op dat moment is de stage akkoord. Als bewijs krijg je een certificaat van je docent. Het certificaat is een bewijs dat je de maatschappelijke stage hebt gedaan. Dit kun je dan op jouw CV zetten. Dat is altijd handig bij het solliciteren. Ook bijvoorbeeld naar een bijbaantje. Het zegt namelijk veel over jou als persoon als je vrijwilligerswerk gedaan hebt!

Contact

Voor vragen of meer informatie kun je contact opnemen met Crista ten Hove, netwerkregisseur maatschappelijke stages, via 06-14 77 03 68. Mailen kan naar c.tenhove@scoopwelzijn.nl.